Waarom speltherapie?
Kinderen kunnen vastlopen doordat het hen niet lukt om een ervaring zelf te verwerken, bijvoorbeeld wanneer deze te heftig of te ingewikkeld is. Dit kan gebeuren bij een scheiding, verlies, pesten of een ziekenhuisopname. Ook wanneer de relatie tussen ouder en kind verstoord raakt, bijvoorbeeld door nare gebeurtenissen of doordat ouder en kind elkaar niet meer goed begrijpen. Wanneer een kind zich niet goed voelt, kan dat zich uiten in slaapproblemen, faalangst, concentratieproblemen, boze of verdrietige buien, teruggetrokken gedrag of lichamelijke klachten zoals buikpijn of bedplassen. Als deze klachten langer aanhouden, kan dat de ontwikkeling van een kind belemmeren.
Speltherapie biedt een veilige plek waar een kind emoties kan verwerken, zelfvertrouwen kan opbouwen en weer grip krijgt op zijn gevoelens. Ook kan ouder-kind speltherapie helpen om weer positieve ervaringen op te doen en de relatie te herstellen, zodat er weer een veilige en plezierige verbinding ontstaat. Het kind wordt veerkrachtiger en krijgt weer ruimte voor een positieve ontwikkeling.
Werkwijze
- Intakegesprek – Samen met ouders wordt gekeken of speltherapie passend is.
- Spelobservaties (3-5 sessies) – Het kind went aan de spelkamer en de therapeut, terwijl de therapeut een goed beeld krijgt van de situatie.
- Therapie – Het kind krijgt ruimte om ervaringen uit te spelen, emoties te verwerken en nieuwe manieren te ontdekken om met uitdagingen om te gaan.
- Ouderbetrokkenheid – Ouders worden actief betrokken via evaluatiegesprekken en eventueel gezamenlijke spelsessies.
- Afronding – Zodra het kind aangeeft klaar te zijn en de problemen verminderd zijn, wordt de therapie zorgvuldig afgerond.
Deze behandeling wordt aangeboden bij:
Hoe verloopt het behandeltraject?
Je kunt bij de YOEP-groep terecht met een verwijzing van een specialist. Maar wat gebeurt er daarna?
Veelgestelde vragen
Vragen? Bijvoorbeeld over de vergoedingen & eigen risico, hoe je je bij ons kunt aanmelden of met welke zorgverzekeraars wij contracten hebben?
Wachttijden
Wachten is nooit prettig, vooral als je snel geholpen wilt worden. Per hulpvraag en regio kan er sprake zijn van verschillende wachttijden. Wij doen we er alles aan om de wachttijd zo kort mogelijk te houden. Op onze locatie pagina’s vind je de actuele wachttijden.