YOEP & JIJ de podcast: Praten over trauma
Praten over trauma – vanuit een persoonlijk perspectief
Welkom bij YOEP & JIJ de Podcast. In deze aflevering delen we een gevoelig en aangrijpend gesprek met Pauline Matze over trauma. Pauline is psycholoog maar vóóral ervaringsdeskundige. Ze vertelt over haar persoonlijke ervaringen en geeft ons een blik op de impact van vroegkinderlijk en complex trauma. Pauline biedt een uniek perspectief op wat haar heeft geholpen – en wat juist niet – op haar weg naar herstel. Haar openheid en moed maken dit een podcast die raakt en inspireert.
Er is heel veel informatie over dit onderwerp bekend, maar er is ook nog heel veel onbekend. Het is Paulines missie om meer inzicht, herkenning en hoop te geven voor iedereen die met trauma te maken heeft. De podcast is in 2 delen opgesplitst. In dit eerste deel staan de kinderen en ouders centraal. In het tweede deel focussen we ons meer op de professionals en wat erbij komt kijken binnen hulpverdelingsland.
Trauma is een persoonlijke ervaring, en elk verhaal is uniek. Het verhaal van Pauline is intens, maar of je nu zelf worstelt met trauma of iemand in je omgeving kent die hiermee te maken heeft, hulp is altijd beschikbaar. Praten kan een eerste stap zijn naar verlichting en herstel. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij De Kindertelefoon (0800-0432) of andere veilige plekken waar je je verhaal kunt delen.
Belangrijk om te weten:
Voordat je begint met luisteren, willen we je erop wijzen dat de aflevering een intens en gevoelig gesprek bevat over trauma. Het verhaal van Pauline is persoonlijk en aangrijpend, en kan mogelijk heftige emoties oproepen. We adviseren je om goed naar jezelf te luisteren en pauzes in te lassen als dat nodig is.
In de podcast wordt ook gesproken over zelfmoord. Als je zelf worstelt met gedachten aan zelfmoord of het leven zwaar vindt, sta je er niet alleen voor. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of bel gratis naar 0800-0113. Je kunt ook anoniem chatten via hun website www.113.nl. Er is altijd iemand die naar je luistert en je wil helpen. Onthoud: hulp vragen is geen teken van zwakte, maar een stap richting herstel.