EEN NIEUWE ‘DOORSTART’ LOCATIE VOOR THUISZITTERS IN ALPHEN A/D RIJN 

YOEP Onderwijs en Zorg heeft een nieuwe locatie geopend in Alphen aan den Rijn. Deze ‘Doorstart’ locatie biedt jongeren die een hoog verzuim op school vertonen of thuiszitten een zorg- en onderwijstraject aan. In dit traject wordt er gewerkt aan vaardigheden die nodig zijn om terug te keren in het onderwijssysteem.  

Doorstart voor thuiszitters 

Het aantal leerlingen dat dreigen uit te vallen of die thuis zitten, in plaats van op school, is hoog. Speciaal voor deze jongeren biedt YOEP het zorg- en onderwijstraject ‘Doorstart’. Wanneer jongeren van 12 tot 18 jaar tijdelijk niet in staat zijn om de lessen in het voortgezet onderwijs geheel of gedeeltelijk te volgen, kan een doeltreffende interventie het verschil maken.  

Marije Veen, bestuurder van de YOEP-groep: “We zien de scholen als werk- en vindplaats van jongeren en alle energie is erop gericht om jongeren in hun vertrouwde omgeving te behouden. Soms lukt dit niet en dan gaat een jongere tijdelijk naar de YOEP Doorstart locatie aan de Zuidpoolsingel in Alphen aan den Rijn waar gewerkt wordt aan het re-integreren in het onderwijs.” 

Veilige leeromgeving 

De Doorstart biedt jongeren de ruimte om in een veilige en rustige leeromgeving tot persoonlijke groei en ontwikkeling te komen en om toe te werken naar het beter kunnen functioneren in een onderwijssysteem. Bij het Doorstart zorg- en onderwijstraject komen jongeren één of meerdere dagdelen naar de locatie om te wennen aan het (school)ritme en om aan vaardigheden te werken die nodig zijn om te functioneren in een onderwijssetting.  

“Ook hierbij zullen we altijd kijken naar het perspectief van de jongere en zien we onszelf als aanvulling op het onderwijs“, aldus Marije Veen. 

Elke leerling krijgt begeleiding op maat van zorgprofessionals en onderwijsdeskundigen met ruime kennis en ervaring op het gebied van onderwijs en ondersteuning van jongeren met diverse problematiek. Hierbij blijft de school eindverantwoordelijk voor het onderwijsproces. 

Samenwerking  

Binnen de Doorstart wordt er dan ook intensief samengewerkt met de school, het gezin, het samenwerkingsverband van een school en de jongere zelf om perspectief voor de toekomst te kunnen bieden.  

Doorontwikkeling voor het Primair Onderwijs 

YOEP Doorstart is ook de voorbereidingen aan het treffen om de thuiszitters uit het Primair Onderwijs in Alphen te bedienen. Er is ervoor gekozen om eerst het aanbod voor het Voortgezet Onderwijs op te starten en in de eerste helft 2025 dit ook uit te rollen voor het Primair Onderwijs.  

Over YOEP  

YOEP Onderwijs en Zorg maakt onderdeel uit van de YOEP-groep. De YOEP-groep is een groeiende netwerkorganisatie die naast YOEP Onderwijs en Zorg bestaat uit de zorgorganisaties Groei & Glunder, de Praktische GGZ en PHHaastrecht. Binnen de YOEP-groep werken deze organisaties op inhoudelijk vlak actief samen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en jeugd- en opvoedhulp (J&O). De YOEP-groep netwerkorganisatie, gestart in 2015, telt inmiddels meer dan 400 medewerkers, 25 locaties en is actief in diverse regio’s. Samenwerking met regionale partners is voor YOEP essentieel om hulpverlening te kunnen blijven optimaliseren. 

YOEP Onderwijs en Zorg levert jeugdhulp aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen die vastlopen op één of meerdere gebieden in hun leven. YOEP werkt op het snijvlak van zorg en onderwijs en levert vanuit daar maatwerk. YOEP geeft advies, doet onderzoek, behandelt en begeleidt bij verschillende hulpvragen. 

Meer informatie 

De nieuwe Doorstart locatie is centraal gelegen naast het station van Alphen aan den Rijn aan de Zuidpoolsingel.  

Meer informatie over YOEP Onderwijs en Zorg en het Doorstart programma vindt u op de website yoep.nl. Ook kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088-9723777. 

Bekijk ook

YOEP-groep Festival 2024

Terugblik op het eerste YOEP-groep festival 2024. Een bruisend evenement vol verbinding, inspiratie en creativiteit.

Feestelijke opening hoofdkantoor YOEP-groep in Alphen aan den Rijn

Op donderdag 6 juni heeft de YOEP-groep feestelijk haar nieuwe hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn geopend. Deze locatie zal dienen als de centrale backoffice van de organisatie, waar alle stafafdelingen samenkomen om efficiënter samen te werken en meer kwaliteit en continuïteit te bieden in de ondersteuning van behandelaars, cliënten en relaties.