Onze begeleiding voor identiteit, eigenheid en gender helpt!
Het ambulante begeleidingstraject Identiteit, eigenheid en gender biedt ondersteuning en begeleiding aan kinderen, ouder(s) en/of professionals die vastlopen op gebieden rondom identiteit, eigenheid en gender. Wij kijken daarbij naar de verschillende leefgebieden van het kind en het gezin. De inhoud van het traject richt zich op het ontdekken en versterken van de (zelf-)acceptatie, (h)erkenning, begrip en de omgang met het ‘anders zijn’.
Hoe onze begeleiding werkt
Het traject Identiteit, eigenheid en gender biedt ondersteuning en begeleiding aan kinderen, jongeren, hun ouder(s) en professionals die vastlopen op vragen rond identiteit, diversiteit, gender & eigenheid. Hierbij werken we met drie verschillende begeleidingsvormen:
Kindbegeleiding
- Persoonlijke & psychische ondersteuning/begeleiding, bijv. bij het verkennen van de eigenheid, genderidentiteit en hulp om deze te integreren in het dagelijks leven.
- Denk hierbij aan: (preventieve) ondersteuning in de zoektocht naar (zelf)acceptatie en omgang in het dagelijks leven, psycho-educatie en voorlichting aan het kind zodat deze het onderwerp eigen kan maken, vergroten van de weerbaarheid en zelfredzaamheid van het kind.
Ouderbegeleiding
- Persoonlijke begeleiding & ondersteuning van ouders om in de nieuwe situatie samen een weg te vinden (bijv. bij de verwerking en acceptatie, psycho-educatie, pedagogisch handelen).
- Denk hierbij aan: hulp bij opvoedvraagstukken en ondersteuning bij het rouwproces vanwege de verandering in het leven van het kind.
Schoolbegeleiding
- Persoonlijke begeleiding & ondersteuning van het kind op school en psycho-educatie aan de betrokken professionals.
Voor wie?
Het traject Identiteit eigenheid en gender is er voor kinderen, jongeren, hun ouder(s) en professionals die vastlopen op vragen rond identiteit, diversiteit, gender & eigenheid.
Basismethodieken in de trajecten Identiteit, Eigenheid & Gender
- Werken met geweldloos verzet (NVR)
- Competentiegericht werken
- Oplossingsgericht werken
- Psycho-educatie
- Werken aan ontwikkeldoelen d.m.v. GAS -scores
- Werken met visualiseren (pictogrammen)
- Identiteitsondersteunende methoden die leefgebieden kunnen weergeven en daarmee bespreekbaar maken (emotie kaarten/mattenspel)
Hoe verloopt het behandeltraject?
Je kunt bij de YOEP-groep terecht met een verwijzing van een specialist. Maar wat gebeurt er daarna?
Veelgestelde vragen
Vragen? Bijvoorbeeld over de vergoedingen & eigen risico, hoe je je bij ons kunt aanmelden of met welke zorgverzekeraars wij contracten hebben?
Wachttijden
Wachten is nooit prettig, vooral als je snel geholpen wilt worden. Per hulpvraag en regio kan er sprake zijn van verschillende wachttijden. Wij doen we er alles aan om de wachttijd zo kort mogelijk te houden. Op onze locatie pagina’s vind je de actuele wachttijden.