Begeleiding (ambulant)

Het kan zijn dat je vastloopt in het dagelijkse leven of dat nu thuis, op school of ergens anders is. Bij YOEP vinden we het belangrijk dat iedereen zijn of haar eigen weg in de maatschappij kan vinden. Onze begeleiding focust zich dan ook op het aanbrengen en behouden van structuur en regie over je dagelijkse leven. Onze begeleiding kan plaatsvinden op onze eigen locaties, maar ook thuis of op school.

Voor wie

De begeleiding van YOEP richt zich op het verhelpen van klachten die kunnen voortkomen uit bijvoorbeeld sociale, psychische, gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Afhankelijk van de hulpvraag wordt de begeleiding van YOEP aangepast. Zo kunnen kinderen vastlopen op school, waarvoor we ambulante begeleiding bieden in de groep. YOEP is er ook voor het gezin wanneer deze extra ondersteuning kan gebruiken. Denk hierbij aan begeleiding voor gezinnen met een kind met autisme (ASS) en/of ADHD.

Een mogelijke oorzaak van de klachten kan een achterliggende diagnose zoals ADHD of autisme(ASS) zijn. Wanneer nodig wordt onze begeleiding aangevuld door diagnostiek en behandeling. Zo onderzoeken we de onderliggende oorzaken en starten we een behandeltraject.

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?  

Benieuwd wat YOEP voor jou kan betekenen? We bieden diverse programma’s en soorten begeleiding gebaseerd op de leeftijd van de kinderen en jongeren.

Als je het gevoel hebt dat je thuis of op school vastloopt, dan kun je soms een extra steuntje in de rug gebruiken. Onze medewerkers van het Wendbaar Team kunnen je daarbij helpen. Zij bieden ambulante behandeling of begeleiding op school, thuis of zelfs op je lokale sportvereniging. 

Ieder gezin komt wel eens voor uitdagingen te staan, maar als deze uitdagingen regelmatig voorkomen kan dat leiden tot veel stress en het kwijtraken van de harmonie in huis. Als kinderen even niet lekker in hun vel zitten, dan komt er als ouder veel op je af en heeft dat effect op het hele gezin. YOEP helpt bij het terugvinden van structuur en het herstellen van de harmonie in huis door middel van onze gezin -en ouderbegeleiding.

De groepsbegeleiding jonge kind van Groei & Glunder (onderdeel van de YOEP-groep) richt zich op kinderen waarvoor samenspelen niet altijd even vanzelfsprekend is. Sommige kinderen kunnen moeite hebben om mee te komen in de groep. Tijdens onze groepsbegeleiding oefenen de kinderen met het uitvoeren van sociaal contact en werken we aan sociale en emotionele ontwikkeling.

Een groot deel van het leven van een kind speelt zich af op school. Het kan natuurlijk voorkomen dat een kind niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Groei & Glunder (onderdeel van de YOEP-groep) biedt schoolbegeleiding waarbij we ons focussen op de behoefte en de ontwikkeling van van het kind.

Groei & Glunder (onderdeel van de YOEP-groep) biedt naschoolse opvang waarbij we werken aan het aanbrengen van structuur, het vergroten van de sociale en emotionele ontwikkeling en het vergroten van het zelfvertrouwen van kinderen.

Onze begeleiding helpt bij o.a.:

  • Sociale problemen
  • Psychische problemen
  • Gedragsproblemen
  • Ontwikkelingsproblemen
  • Verstoorde relatie tussen kind & verzorger

Vormen van therapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je helpt om op een andere manier naar problematische situaties te kijken en er anders mee om te gaan. Het uitgangspunt van CGT is dat onze gedachten invloed hebben op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Door het onderzoeken, bespreken en veranderen van gedachten en gedrag, kun je leren om negatieve denkpatronen te herkennen en te veranderen, wat op zijn beurt kan leiden tot positievere emoties en gezonder gedrag.

EMDR is een therapie die gebruikmaakt van oogbewegingen, geluiden of aanrakingen om de verwerking van traumatische herinneringen te bevorderen. Gedurende een EMDR-sessie word je begeleid door een ervaren therapeut. Tijdens de sessie richt je je aandacht op de traumatische herinnering terwijl je tegelijkertijd wordt blootgesteld aan afleidende prikkels, zoals oogbewegingen of geluiden. Dit proces helpt om de emotionele lading van de traumatische herinnering te verminderen en nieuwe, gezondere associaties te vormen.

Psychomotorische Therapie is een actieve therapie waarbij kinderen al bewegend ervaren wat ze prettig vinden, wat moeilijk is en waar ze goed en minder goed in zijn. We richten ons op de gevoelens, gedachten en handelingen van het kind en de intenties hierachter. We maken gebruik van verschillende sport- en spelactiviteiten, ontspanningsoefeningen en andere lichaamsoefeningen. In het bewegingsspel kan een kind zich uitdrukken wat het (nog) niet met woorden kan zeggen.

Beeldende therapie is een vorm van therapie waarbij creatieve expressie wordt gebruikt als middel voor emotionele groei en zelfontwikkeling. Door het werken met verschillende kunstmaterialen en technieken, zoals schilderen, tekenen en boetseren, kunnen cliënten hun innerlijke wereld verkennen en uiten. Beeldende therapie

Oplossingsgerichte therapie is een vorm van therapie die zich richt op het vinden van oplossingen en het versterken van de krachten en hulpbronnen. In plaats van te focussen op problemen, helpt deze therapie om hun gewenste toekomstige resultaten te ontdekken en kleine stappen te zetten om deze doelen te bereiken. Onze therapeut stelt vragen en luistert actief naar je om te helpen je eigen sterke punten en mogelijkheden te vinden en te gebruiken. Oplossingsgerichte therapie is kortdurend en helpt jou om positieve veranderingen aan te brengen en je zelfvertrouwen en zelfstandigheid te vergroten.

Voor kinderen en jongeren bieden wij eventueel een behandeling met medicijnen. Deze worden alleen aangeboden als onderdeel van een psychologisch behandeltraject

Welke therapie past bij jou?

Wanneer we jou wat beter hebben leren kennen en een goed beeld hebben van hoe we jou verder kunnen helpen, stellen we een behandelplan op. Hierin vertellen we hoe we denken jou verder te kunnen helpen.

Een onderdeel van het behandelplan kan zijn dat we een bepaalde therapievorm adviseren.

Locaties bij jou in de buurt

De YOEP-groep heeft inmiddels 18 locaties en is werkzaam in 7 regio’s in Nederland. De locatie waar je terecht kunt, is afhankelijk van je hulpvraag. Wil je meer weten over de YOEP locaties of ben je benieuwd waar YOEP bij jou in de buurt zit? Bekijk dan onze locaties.

Per zorgaanbod en/of regio zijn er verschillende wachttijden bij YOEP. Deze zijn terug te vinden op de locatie-pagina’s.

Gerelateerd